Starting with the goal of saving this badly deteriorated 1972 home from demolition in keeping with Mary Ann Schicketanz’ deeply-felt ethical approach to the holistic re-use of existing materials, the studio introduced a new envelope and completely reconfigured the interior, using wood salvaged from the original construction. A private wall ed courtyard was replaced with a street-accessible entry, building a visual and architectural relationship between the house and its surroundings, and stone fireplaces were replaced with bright windows that draw in the area’s bright sunlight, letting it sweep across the crisply detailed interiors.

The house has been awarded LEED silver certification due to its careful reuse of existing materials; 100% drought-tolerant landscaping; and efficient appliances, insulated doors and windows, and the green roof.

Design

Mary Ann Schicketanz

 

 

Production

Adam Jeselnick

 

 

Share Project