This 1972 home, subdivided into two apartments in 1991, was badly deteriorated. It offered several challenges:  save it from demolition, thoughtfully renovate it and a goal for a LEED certification was set. This project was also our first experiment in saving and re-using all demolished wood from the site.

We introduced a new skin: Grey recycled concrete panels, insulated doors and windows, new walkable deck membrane, green roof and closed cell insulation in all stud and rafter bays.

The upper floor was reconfigured for an entry accessible from the street rather than through the exiting concrete walled courtyard, which is now private to kitchen and dining areas. The historic stairwell being too narrow for current codes new stairs now lead from the living room to the lower floor.

Existing stone fireplaces were removed on both floors and replaced with windows allowing views into the park and better morning light. Almost all interior surfaces are of either salvaged or reclaimed materials providing an additional challenge in seeking a modern and coherent design.

Combined with the most efficient appliances and house technology, a rain water collection tank and 100% drought tolerant landscaping the home achieved the goal of LEED silver.

Design & Interiors

Mary Ann Schicketanz

 

 

Share Project